Bewoners

Het Dam tot Dam Weekend zou zonder de enthousiaste betrokkenheid van alle bewoners langs het parcours nooit zijn uitgegroeid tot het grootste sportevenementen ter wereld! Het meest waarderen de deelnemers namelijk de ongeëvenaarde sfeer die de bewoners langs het parcours elk jaar met elkaar creëren.

Programma

Dit jaar verwachten we in totaal 87.000 deelnemers. Op zaterdag doen er 16.000 wandelaars mee aan de Pink Ribbon Dam tot Dam Wandeltocht. Zodra de wandelaars gefinisht zijn, starten diezelfde avond nog 15.000 hardlopers aan de 5 Engelse Mijl bij de Damloop by night. Op zondag verzamelen 5.000 fietsers zich op de Dam in Amsterdam voor de BinckBank Dam tot Dam FietsClassic. Ook de 4.000 kinderen die meedoen aan de Mini Dam tot Damlopen komen deze ochtend in actie. Als klap op de vuurpijl trekken 50.000 hardlopers door de straat tijdens de 10 Engelse Mijl van de Dam tot Damloop.

Meer informatie over het aanmoedigen van de lopers en alle festiviteiten op het Dam tot Dam Plein en in het Dam tot Park lees je hier.

Bereikbaarheid voor auto's

Voor een veilig verloop van de Dam tot Dam evenementen moeten diverse tijdelijke verkeersmaatregelen worden genomen. Via onderstaande links kun je zien welke straten worden afgesloten, waar een parkeerverbod met wegsleepregeling van kracht is en hoe lang de maatregelen duren. De parkeerverboden worden tevens aangeduid met borden.

Verkeersmaatregelen Zaandam Verkeersmaatregelen Amsterdam

Het parcours is in het algemeen verkeersvrij een half uur voordat de eerste deelnemer passeert t/m ongeveer 10 minuten na de passage van de laatste lopers en in sommige gevallen na de afbouwwerkzaamheden. Bekijk hier de doorkomsttijden van de Damloop by night 5 Engelse Mijl op zaterdag en de Dam tot Damloop 10 Engelse Mijl op zondag.

Om het ongemak te minimaliseren adviseren wij het volgende:

  • Parkeer je auto in een zijstraat van het parcours; dit om de lopers een goede doorgang te bieden en de kans op beschadigingen te voorkomen; in veel straten zal ook een parkeerverbod met wegsleepregeling ingesteld zijn;
  • Wanneer je jouw auto in een zijstraat parkeert, zul je jouw gebied tijdens de passage van de lopers, wanneer je dat wilt, ook gemakkelijker kunnen verlaten.

Bereikbaarheid voor fietsers

De fiets is een prima manier om jezelf tijdens de Dam tot Dam evenementen te verplaatsen in Zaandam. De Dam, Damstraat, Beatrixbrug, Peperstraat en Wilhelminakade zijn echter erg druk. We vragen je dan ook om deze locaties op de fiets te vermijden. Je kunt jouw fiets beter buiten dit gebied parkeren, bijvoorbeeld in het Fietsenpakhuis op de Vinkenstraat of een van de andere alternatieven. Klik hier voor meer informatie. Fietsers uit het oosten kunnen het beste hun fiets parkeren op de hoek van de K. Kansstraat/Sav. Lohmanstraat en Roggeplein.

Fietsomleidingen

Tijdens het Dam tot Dam Weekend geldt een aantal omleidingen voor fietsers:

Omleidingroute fietsers i.v.m. ontsluiting Burgemeesterbuurt voor regulier verkeer Omleidingroute fietsers i.v.m. afsluiting Den Uylbrug Fietsroute Amsterdam-Zaandam tijdens Dam tot Damloop Omleidingroute fietsers Molenwijk-Tuindorp v.v. Omleidingroute fietsers i.v.m. afsluiting Buiksloterdijk (t.h.v. Barkpad) Omleidingroute fietsers i.v.m. afsluiting Buiksloterdijk (t.h.v. Noordhollandsch Kanaal)

Doe mee aan lichtjesavond

Wij gaan met jou de uitdaging aan de Damloop by night zo sfeervol mogelijk te maken met licht! Wij vragen je om op zaterdagavond de straten op te tuigen met lampionnen, fakkels, kerstverlichting, waxinelichtjes of zelfs de Voorzaan op te gaan met een verlichte boot. Heb je een geweldig idee om jouw straat te versieren? Laat ons dit dan weten via tom.limmen@lechampion.nl. Voor de leukste initiatieven geven wij graag een financiële bijdrage. Wij proberen daar dan ook rekening mee te houden bij de overige plaatsingen van het entertainment.

Zondag live bij NH en AT5

De Dam tot Damloop is op zondag vanaf 10.00 uur de hele dag, tot de laatste loper over de finish is, LIVE te volgen bij NH en AT5. In de ruim zeven uur durende marathonuitzending op tv, radio en online is er aandacht voor de aanwezige wereldtop, de duizenden recreatieve lopers en de unieke sfeer langs de route. Volg het evenement ook live via NHnieuws.nl en at5.nl. Ook NOS Studio Sport besteedt elk jaar aandacht aan de wedstrijd van de topatleten.