5 Engelse Mijl

De hoofdafstand tijdens de Dam tot Damloop is de 10 Engelse Mijl, een 16,1 km lang parcours tussen Amsterdam en Zaandam. De andere afstand van de Dam tot Damloop is de 5 Engelse Mijl, de Damloop by night. Een 8 km lang parcours in Zaandam in het donker.

Parcours

De 5 Engelse Mijl start op de Vermiljoenenweg in Zaandam. Samen met 15.000 andere lopers in hetzelfde speciale ASICS Runningshirt loop je in het donker een afstand van 8 km door Zaandam. Het parcours loopt deels over het traditionele parcours van de 10 Engelse Mijl. Het parcours gaat vervolgens via de Zuiddijk naar de Voorzaan. Waar vervolgens na de Den Uylbrug in de Havenstraat de bewoners het gezellig hebben gemaakt en de lopers aanmoedigen voor de laatste 3 kilometers. Waar eenmaal de Badhuisweg wordt bereikt, lopen de lopers daarna de drukke binnenstad van Zaandam binnen waar rijen dik met supporters staan in de Peperstraat. De finish van de Damloop by night en tevens de finish van de Dam tot Damloop een dag later. 

Klik hier voor meer informatie over het parcours.

Start

Startvakken 
De start van de Damloop by night 5 Engelse Mijl vindt plaats op de Vermiljoenweg in Zaandam (nabij het Dam tot Dam Park). De start vindt plaats in negen startgroepen tussen 19.10 tot 21.05 uur, waarbij de wheelers en daarna de wedstrijdlopers als eerste van start mogen gaan. Bij de recreatieloop worden de startvakken op verwachte eindtijd ingedeeld. Let op! Het is verplicht om te starten in het startvak waarin je bent ingedeeld.

Alle deelnemers in de startvakken van de recreatieloop lopen in hun ASICS Damloop by night Runningshirt. Elk startvak is vanaf 25 minuten voor de starttijd geopend. Op borden bij de toegangsfuiken is duidelijk met kleuren en nummers aangegeven welke startnummers tot het betreffende vak behoren.

Kleding

Op vertoon van jouw startnummer kun je op de Heijermansstraat, tussen het Dam tot Dam Park en de finish, jouw eigen kledingtas inleveren. Je krijgt dan een sticker op het startnummer met een nummer dat correspondeert met het nummer op de kledingtas, zodat je na de loop jouw kledingtas weer kunt ophalen. Inleveren en ophalen is mogelijk tussen 18.45 en 22.45 uur. 

Kleedruimte
Kleedruimte is alléén aanwezig in Zaandam in Sporthal De Struijck, vlakbij het Dam tot Dam Park. Er is geen douchegelegenheid. Je kunt hier ook (beperkt) tassen achterlaten, maar dit is op eigen risico. Deelnemers aan de Businessloop kunnen hun kleding kwijt in de verkleedtent in het Dam tot Dam Park.

Finish

De finish is op de Peperstraat en sluit om 22.30 uur. Je kunt over de gehele breedte van de weg finishen. Door de chip wordt jouw eindtijd geregistreerd bij het passeren van de aanwezige matten. Achter de finish ontvangen de deelnemers een flesje Isostar en een medaille. Hierna verlaat je het finishgebied, waarna je jouw kleding kunt ophalen.

Wedstrijd

Prijzen
Bij de wedstrijd Damloop by night 5 Engelse Mijl zijn geldprijzen te winnen voor de eerste drie mannen overall en de eerste drie vrouwen overall.

Prijsuitreiking
De prijsuitreiking vindt direct na de finish van de prijswinnaars plaats op de Peperstraat in Zaandam.

Damloop by night