• Nieuws
  • Dam tot Dam evenementen gaan dit jaar helaas niet door

Dam tot Dam evenementen gaan dit jaar helaas niet door


– Coronavirus gooit roet in het eten,
sportorganisatie Le Champion neemt moeilijk besluit –

Het bestuur van sportorganisatie Le Champion heeft moeten besluiten dat de Dam tot Dam evenementen in het weekend van 19 en 20 september 2020 niet door kunnen gaan. Het besluit volgt na overleg met de burgemeester Jan Hamming, vanuit zijn rol als voorzitter van de Veiligheidsregio, de wethouder Sport van de gemeente Zaanstad en vertegenwoordigers van de betrokken veiligheidsdiensten. De gemeente Amsterdam is eveneens betrokken en steunt het besluit. Belangrijke overwegingen voor de afgelasting zijn: de gezondheid van deelnemers en toeschouwers, de druk op de medische hulpdiensten en de maatregelen van het kabinet ten aanzien van grote evenementen.

“Wij brengen mensen in beweging om daarmee bij te dragen aan een gezonde samenleving. De gezondheid van deelnemers, toeschouwers, vrijwilligers en medewerkers is dus altijd ons eerste uitgangspunt. Wij hebben de afgelopen periode zorgvuldig onderzocht hoe we met minder deelnemers en creatieve oplossingen kunnen komen tot varianten die veilig en verantwoord zijn. Dit blijkt echter niet haalbaar. Alle betrokkenen betreuren de situatie. Het gezamenlijke overleg bevestigt het wederzijdse vertrouwen en het hechte partnerschap dat we de afgelopen 36 jaar met elkaar hebben opgebouwd.” aldus Ron van der Jagt, algemeen directeur van Le Champion.

Wethouder Sport, Gerard Slegers: “In heel Nederland kijken vele mensen jaarlijks uit naar het Dam tot Dam Weekend. De sportieve uitdaging, de sfeer en de gezelligheid. Helaas is Le Champion vanwege de corona-maatregelen genoodzaakt om de evenementen af te gelasten. Een moedig, maar logisch besluit. Veiligheid en gezondheid gaan boven alles! Wij hopen alle lopers en bezoekers volgend jaar weer te mogen verwelkomen in ons prachtige Zaanstad.”

Le Champion begrijpt als geen ander dat het voor alle sporters een grote teleurstelling is om niet deel te kunnen nemen aan de Dam tot Dam evenementen. Een groot deel van de ingeschreven deelnemers is lid van Le Champion of afkomstig van een bedrijf of groep. Zij kunnen hun inschrijving nog annuleren, waarmee ze recht hebben op restitutie van de inschrijfkosten. Voor de overige deelnemers wordt gekeken naar een eventuele compensatie. Alle deelnemers worden hierover persoonlijk geïnformeerd.

Historisch besluit
Het Dam tot Dam weekend is normaal gesproken met 83.000 deelnemers het grootste sportieve weekend van Nederland. Tijdens het derde weekend van september stonden er vier evenementen gepland: de Dam tot Dam Wandeltocht, Damloop by night, Dam tot Dam FietsClassic en Dam tot Damloop. Het is voor het eerst in de historie dat deze evenementen niet door kunnen gaan. Het hoofdonderdeel, de Dam tot Damloop van Amsterdam naar Zaandam, bestaat al sinds 1985. De Dam tot Damloop is sindsdien met 46.000 deelnemers uitgegroeid tot de grootste 10 Engelse Mijl wedstrijd ter wereld. In de loop der jaren werden er ook evenementen voor wandelaars en fietsers toegevoegd aan het programma en volgde in 2014 als laatste de Damloop by night. 

Sinds de uitbraak van het coronavirus in Nederland heeft Le Champion eerder al twintig evenementen moeten afgelasten. Directeur Ron van der Jagt: “Dat we nu ook genoodzaakt zijn om de Dam tot Dam evenementen aan deze lijst van afgelastingen toe te voegen, is natuurlijk bijzonder spijtig. Wij willen niets liever dan zoveel mogelijk mensen – jong en oud – inspireren om te sporten en te bewegen. Dat staat nu even helemaal stil. We zijn inmiddels aan het kijken wat voor (virtuele) alternatieven we kunnen bieden. Verder kijken we hoopvol naar een toekomst zonder coronacrisis. Want één ding is de afgelopen tijd in Nederland wel duidelijk geworden: mensen willen lekker naar buiten, zoeken beweging en gaan massaal fietsen, hardlopen en wandelen.”


Q&A na afgelasting Dam tot Dam evenementen

Welke gevolgen de afgelasting van de Dam tot Damloop heeft voor jou als deelnemer, lees je in onderstaande Q&A. Mocht jouw vraag er niet tussen staan, stuur ons dan een bericht via deze link.

Q: Krijg ik als individuele deelnemer mijn inschrijfgeld terug?
A: Alle deelnemers zijn per mail persoonlijk geïnformeerd. Mocht je deze mail niet hebben ontvangen kun je een bericht sturen naar onze helpdesk, we sturen de mail dan alsnog na. 

Q: Krijg ik als lid van Le Champion mijn inschrijfgeld terug?
A: Leden van Le Champion kunnen hun inschrijving inclusief eventueel bestelde extra’s kosteloos annuleren t/m 11 augustus. Wij zullen jou hierover persoonlijk informeren.

Q: Krijg ik als businessteam mijn inschrijfgeld terug?
A: Bedrijven die zich hebben ingeschreven voor de Dam tot Dam Businessloop kunnen hun inschrijving annuleren t/m 11 augustus. Wij zullen jou hierover persoonlijk informeren.

Tot 15 juni wordt er 10% administratiekosten in rekening gebracht. Bij annulering van 15 juni t/m 11 augustus 2020 wordt er 50% van de kosten van het/de geannuleerde team(s) en extra bestellingen in rekening gebracht. Na 11 augustus 2020 vindt er geen restitutie meer plaats van zowel de inschrijfkosten als de eventuele extra bestellingen.

Q: Krijg ik als goede doel mijn inschrijfgeld terug?
A: Goede doelen die zich hebben ingeschreven voor de Dam tot Damloop of Damloop by night kunnen hun inschrijving annuleren t/m 11 augustus. Wij zullen jou hierover persoonlijk informeren.

Tot 15 juni wordt er 10% administratiekosten in rekening gebracht. Bij annulering van 15 juni t/m 11 augustus 2020 wordt er 50% van de kosten van het/de geannuleerde team(s) en extra bestellingen in rekening gebracht. Na 11 augustus 2020 vindt er geen restitutie meer plaats van zowel de inschrijfkosten als de eventuele extra bestellingen.

Q: Krijg ik als clubcardhouder mijn inschrijfgeld terug?
A: Clubcardhouders (goede doelen met een driejarige verbintenis met Le Champion) die zich hebben ingeschreven voor de Dam tot Damloop en/of Damloop by night kunnen hun inschrijving annuleren. Wij zullen jou hierover persoonlijk informeren.

Voor clubcardhouders maken we dit jaar een uitzondering op de algemene voorwaarden. In plaats van het recht op 50% restitutie van het inschrijfgeld en eventueel bestelde extra’s, wordt er tot 15 juni 2020 alleen 10% administratiekosten in rekening gebracht. Het is daarbij niet verplicht om in 2021 en 2022 opnieuw een aanmelding te doen voor de Dam tot Dam Clubcard teams.

Bij annulering van 15 juni t/m 11 augustus 2020 wordt er 50% van de kosten van het/de geannuleerde team(s) en extra bestellingen in rekening gebracht. Na 11 augustus 2020 vindt er geen restitutie meer plaats van zowel de inschrijfkosten als de eventuele extra bestellingen.